Адам гомеостатикалық жүйе. Бұл организм өмір сүру үшін ішкі ортаның тұрақтылығын - температураны, қысымды, қышқыл-сілтілі тепе-теңдікті, тотығу-тотықсыздану потенциалын сақтау керек дегенді білдіреді. Егер қоршаған орта біздің ішкі параметрлерімізден айтарлықтай ерекшеленетін болса, онда ағза не экстремалды жағдайларға бейімделуге тырысады, немесе - егер ол мұны істей алмаса - өледі. Мысалы, температура сияқты параметрді алайық. Біздің дене температурасы 36,6. Біз жайлы сезінетін ортаның қолайлы температурасы өте кең параметрлерге ие - 16-дан 22 градусқа дейін. Ал, мысалы, 55 градус жылу қолайсыз сыртқы жағдайлар - қоршаған ортаның температурасы біздің ішкі температурамыздан өте ерекшеленеді. Қызып кетпеу (ауырып қалмау) үшін ағзаға бейімделу механизмдері кіреді. Біз көп ішеміз, көп терлейміз, ыстықпен күресуге көп күш жұмсаймыз және тез шаршаймыз. Тұрақты 55 градус дененің ішкі резервтерін сарқып, өмір сүру ұзақтығын қысқартады, ал 60 градустың қатты қызуы қазірдің өзінде өмір үшін қауіпті - дененің қызып кетуі өлімге әкелуі мүмкін.
Егер суды ішкі ортаның тұрақтылығын сақтау тұрғысынан қарастыратын болсақ, адам денсаулығы мен ұзақ өмір сүруін сақтаудың ең жақсы тәсілі - бұл организмнің ішкі ортасы - қан, плазма, жасуша аралық параметрлері бірдей су. сұйықтық.
Ол нені білдіреді?
Бұл денсаулық үшін адамға хлордан, ауыр металдардан және қаттылық тұздарынан тазартылған су ғана емес, адамның ішкі ортасымен физиологиялық үйлесімді (параметрлері бойынша сәйкес келетін) су қажет дегенді білдіреді.
Ішкі ортаның ең маңызды физиологиялық параметрлері рН және тотығу-тотықсыздану потенциалы (ОРП) болып табылады.
Дәл осындай параметрлерді суда ғана емес, кез келген сұйықтықта да (шырын, сыра, арақ) табуға болады (және өлшенеді!). Егер бұл көрсеткіштер адамның рН және ORP параметрлерімен сәйкес келсе, ішілген су (шырын, сыра, лимонад) адамның ішкі ортасына физиологиялық тұрғыдан өте қолайлы және оған денсаулық пен қуат әкеледі. Егер ішілген сусынның рН және ORP параметрлері адамның ішкі ортасының параметрлеріне сәйкес келмесе, онда адам сусынның параметрлерін олардың ішкі ортасына сәйкес келтіру үшін минералдардың, антиоксиданттардың және энергияның ішкі қорын пайдалануға мәжбүр болады. .
Нәтижесінде мұндай сусын денеден қуат алып қана қоймайды, сонымен қатар бірқатар ауруларды тудыруы мүмкін.